Motion: Socialism för 2000-talet!Stormöte under den pågående spanska protestvågen.

Jag har skrivit en motion som därefter kortats ner av Annika Fägerlind, partikamrat i Göteborg. Till slut har vi blivit inte mindre än 31 undertecknare som delar viljan att lösa motsägelsen mellan ilskan och viljan till uppror i världen å ena sidan, och bristen på ett tydligt socialistiskt alternativ å andra sidan. Vi vill se en bred och öppen diskussion inom partiet, rörelsen och samhället där vi gemensamt närmar oss en socialistisk vision för 2000-talet. I den processen behövs ett brett deltagande från fackligt aktiva, hyresgäster, forskare, arbetare, ungdomar, studenter och många fler. Vi hoppas att vårt parti ska kunna bidra till en sådan dynamisk diskussion. Motionen följer nedan:

Socialism för 2000-talet!

En utbredd känsla har snabbt spridit sig över världen: saker kan inte fortsätta som förut. En drastisk förändring behövs. Denna känsla delas av ensamstående mammor i arbetslöshet, industriarbetare, läkare, hemtjänstpersonal, datorprogrammerare och många fler. Fattigdom, krig, stress, oro inför avbetalningar, rädsla för arbetslöshet, hot mot klimatet, försämrad välfärd och pension, brist på förskolor, maktlöshet på jobbet, en enorm ökning av klassklyftorna och en avsky inför korruptionen i toppen har lagts på hög och lett till ett förakt för etablissemanget. Förtroendet för auktoriteter – politiker, direktörer, banker, fackföreningsledare, media – är lägre än på länge.

Men trots detta har inte ens de mest aktiva demonstranterna på gatorna i Barcelona och Aten en klar idé om ett alternativ till kapitalismen. Och arbetarrörelsen i Europa går på knäna. I några länder har ordet ”socialism” blivit populärt igen, men även där har de flesta svårt att förklara konkret vad de menar med ”Socialism för 2000-talet”.

Vi behöver en vision av ett nytt samhälle, som inte är baserat på modeller från det förflutna utan på verkligheten här och nu, och som omfattar de omedelbara steg som behöver tas för att ta oss ur den kris vi befinner oss i och börja bygga något bättre.

Det måste vara en bred och öppen diskussion som inte bara innefattar partimedlemmar utan också arbetarrörelsens organisationer, forskare och allmänhet. Om vårt parti tog spetsen i den här frågan hoppas vi att det skulle kunna bidra till en renässans för socialistiska idéer, men även stora framsteg för vår organisation. Därför vill vi att programkommissionen ges särskilt ansvar att initiera en sådan diskussion i och utanför partiet. Partistyrelsen bör givetvis även delta och ta ett stort ansvar, men programkommissionen har en särskild ställning i utvecklandet av våra idéer.

Vi yrkar:

att programkommissionen ges i uppdrag att under kommande kongressperiod initiera en bred diskussion om en socialistisk vision för 2000-talet, med deltagande av partimedlemmar, arbetarrörelseorganisationer, folkrörelser, forskare och allmänhet.

Erik Andersson, Vänsterpartiet Farsta

Annika Fägerlind, Vänsterpartiet Kortedala-Gamlestaden-Bergsjön

Mario Izquierdo, Vänsterpartiet Gävle

Emelie Kinberg, Vänsterpartiet Centrum Göteborg

Rosa Lundmark, Vänsterpartiet Vantör

Jerker Nilsson,  Vänsterpartiet Älmhult

Cecilia Mattsson, Vänsterpartiet Landskrona

Hugo Diaz, Vänsterpartiet Malmö

Fredrich Legnemark, Vänsterpartiet Borås

Marie-Ann Eriksson, Vänsterpartiet Lundby

Eva Björklund, Vänsterpartiet Västra Södermalm

Nisse Sandqvist,  Vänsterpartiet Östersund

Henrik Wolgast, Vänsterpartiet Borlänge

Bobbo Malmström, Vänsterpartiet Västra Frölunda

Clemens Liliesköld, Vänsterpartiet Uppsala

Kaj Raving, Vänsterpartiet Nybro

Lars Abrahamsson, Vänsterpartiet Kista

Johan Persson, Vänsterpartiet Uppsala

Martin Lööf, Vänsterpartiet Huddinge

Emil Eldebrink, Vänsterpartiet Västra Södermalm

Jesper Hillbom, Vänsterpartiet Halmstad

Håkan Eriksson, Vänsterpartiet Biskopsgården

Aron Mathiasson, Vänsterpartiet Centrum Göteborg

Tom Nielsen, Vänsterpartiet Helsingborg

Oscar Glad, Vänsterpartiet Västerås

Mazdak Farrokhzad, Vänsterpartiet Västra Frölunda

Olle Olsson-Uppenberg, Vänsterpartiet Örgryte-Härlanda

Christian Larsson, Vänsterpartiet Västra Frölunda

Johan Svensson, Vänsterpartiet Backa

David Nylén, Vänsterpartiet Biskopsgården-Torslanda

Hans Lindgren, Vänsterpartiet Biskopsgården Torslanda

Annonser

5 tankar om “Motion: Socialism för 2000-talet!

  1. […] Vad bör göras? Organisering. Agitation. Bildning. Skip to content HomeArbetarrörelsenFacklig kampInternationelltLänkarOm ← Motion: Socialism för 2000-talet! […]

  2. […] att acceptera en nominering till Vänsterpartiets programkommission och tagit initiativ till en motion med trettiotalet underskrifter. Hittills har jag skrivit några inlägg i den ideologiska debatten […]

  3. […] av historien. I detta syfte har jag tillsammans med flera andra partikamrater lämnat in en motion om att uppdra åt programkommissionen att initiera en diskussion om en socialistisk vision för […]

  4. […] till sociala reformer inom systemet. (Ett initiativ till att råda bot på detta är den motion som jag skrivit tillsammans med andra inför Vänsterpartiets […]

  5. boulesjevik skriver:

    Nu återstår att se om du blev inröstad till progamkommissionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: