Grekland: är splittringen en bra sak?


Lafazanis-GR-IBNA

Panagiotis Lafazanis, ledare för det nya vänsterpartiet Folklig Enhet, f.d. energiminister i SYRIZA-regeringen.

Så Alexis Tsipras utlyser alltså nyval och huvuddelen av SYRIZA:s vänster med 25 parlamentsledamöter (av 149) i spetsen bryter sig ur partiet och bildar ett nytt vid namn ”Folklig Enhet”. Det nya partiet har ännu inte bildats och dess plattform presenteras först i nästa vecka, men några av de centrala punkterna verkar bli att bryta med Trojkan, ställa in återbetalningarna av skulden, stoppa åtstramningarna, förstatliga bankerna och eventuellt några andra delar av ekonomin.

Det är en politik som går i rätt riktning, men som är otillräcklig för att få Grekland på fötterna igen. Den grekiska ekonomin är i spillror och kapitalismen upplever sin mest långdragna kris sedan åtminstone 30-talet. Köpkraftsstimulerande åtgärder är inte tillräckliga för att få igång investeringarna. I en krissituation som den här behöver det gemensamma ta spetsen genom att ta över storföretagen och bankerna. Den gemensamma ekonomin måste bli motorn för ett stort investeringsprogram som ger folk möjligheten att arbeta för folkets bästa istället för att gå arbetslösa och leva i fattigdom under Trojkans välde. Det återstår som sagt att se hur långt det nya partiets politik kommer att gå i makt-och-ägandefrågorna, men ”Vänsterplattformens” politik har hittills i huvudsak fokusera på klart otillräckliga keynesianska lösningar.

När det gäller den organisatoriska sidan av saken tror jag att splittringen är en dålig sak och att vänstern borde ha tagit kampen inom partiet. Med tanke på att en majoritet av centralkommittén och många andra ledande företrädare var emot uppgörelsen är min uppfattning att det hade det funnits goda förutsättningar att utmana partiledningen. Jag befarar att det nya partiet blir en relativt marginell kraft och att detta möjliggör för SYRIZA-högern att genomföra sina planer mer ostört. Det finns också en överhängande risk att många vanliga medlemmar demoraliseras och passiviseras. Men utvecklingen i Grekland har bjudit på många överraskande vändningar, så det blir spännande att se vad det nya partiet kommer föra fram för politik och hur de kommer att lyckas i valet.

Det främsta ansvaret för den uppkomna situationen vilar givetvis (förutom Trojkan) på SYRIZA-högerns axlar, men även vänstern har ett ansvar att agera på ett ändamålsenligt sätt när man väl sitter i skiten. Jag kan ha fel, men jag tror att det här är ett misstag. Med det sagt tycker jag att såväl SYRIZA som det nya partiet behövs i en bred diskussion om en socialistisk strategi för 2000-talet och att vi bör ha en osekteristisk hållning till de båda. Kritiken bör vara konstruktiv, kamratlig och framåtsyftande.

Den grekiska arbetarklassen och vänstern kommer behöva tid att repa sig och sedan dra lärdomar av det här nederlaget. Nya utmaningar mot Trojkan och det gamla samhällets korrupta elit är redan på gång Spanien och Storbritannien. Vi kommer behöva lära oss längs vägen.

Erik Andersson

Annonser

One thought on “Grekland: är splittringen en bra sak?

  1. Tony Karlsson skriver:

    Som jag fattar det så hade vänsterplattformen och de andra oppositionella inom Syriza inget val. De har hela tiden arbetat för en partikongress. Vilket Tsipras har försökt förhindra. Nu utlyste Tsipras nyval. Om inte oppositionen hade formerat sig, så hade man lämnat walk over till mörkare krafter som är motståndare till åtstramningspaketet såsom Gyllene Gryning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: