Är du lojal lille vän?


Den senaste tiden har det pratats rätt mycket om ”lojalitet” i Vänsterpartifamiljen. Jag tycker att vi har en del avskräckande exempel i vår partihistoria på när blind partilojalitet ställs över grundläggande principer och kritiskt tänkande. Tyvärr har även IMT liknande problem. Det är del av en osund tradition där gemensam handling inte bygger på övertygelser utan på blind lojalitet och oreflekterade traditioner, på inskränkt konservatism och följarmentalitet.

Istället behöver vi inspireras av den tidiga arbetarrörelsen och bygga en rörelse där ambitionen är att alla ska växa till ledare som erövrar bildning och lär sig förändra samhället. Där partiet svetsas samman av delade övertygelser och solidaritet i gemensam kamp. Det är det enda sättet att åstadkomma kraftfull gemensam handling. Och det är vad alla framgångsrika massrörelser ytterst bygger på – blind lojalitet håller aldrig i längden om inte övertygelsen finns där.

När jag gick med i Ung Vänster invigdes jag i ett slags ”demokratisk centralism light” där kongressbesluten upphöjdes till lag och där man såg de formella kraven på att följa de gemensamma besluten som det enda alternativet till anarki respektive pampvälde.

Självklart måste det finnas en respekt för de gemensamma besluten, men folk behöver också tas tillvara och orka stanna kvar även om beslut har gått emot dem i frågor som de känner väldigt starkt för. Därför måste det finnas utrymme i en bred massrörelse för att uttrycka avvikande åsikter även efter beslut är fattade, så länge man accepterar vad som är partiets linje. I de flesta fall är inte besluten alls så kontroversiella, men det behövs en fingertoppskänsla för att inte driva bort folk utan bevara mångfalden av perspektiv i partifamiljen.

Det jag har insett i efterhand är att den framgångsrika organiseringen i Ung Vänster de första åren jag var med ytterst inte baserades på lojalitet mot formella beslutsstrukturer utan på övertygelser och gemensam kamp. Det handlar inte om anarki, utan om den oerhörda kraften hos människor som går samman i kamp för gemensamma mål. Men det förutsätter också en övertygelse om vikten av enhet för att nå framgång. Och enhet kräver respekt för att en massrörelse måste få vara brokig. Det innebär för övrigt också att lära av de latinamerikanska massrörelsernas framgångsrika kamp! Det är inget flum. Det är vägen till seger.

Erik Andersson

Annonser

One thought on “Är du lojal lille vän?

  1. mustmas93 skriver:

    Reblogga detta på Skogsvänstern och kommenterade:
    En artikel om den blinda lojaliteten och vägen till seger för Ung Vänster…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: