Nu har al-Qaida blivit moderata


Detta är en översättning från danska av en artikel skriven av Frederik Bindesbøll Ohsten, som ursprungligen publicerades på Mellemøstbloggen.dk. Den publiceras här med författarens tillstånd.

Nu har al-Qaida blivit moderata

Osama bin Ladens gamla och välkända nätverk tillhör det goda sällskap som väst bör stödja. Det var det uppseendeväckande budskap som Storbritanniens premiärminister David Cameron levererade i torsdags. Inlemmandet av al-Qaida i det goda, moderata sällskapet uttalades aldrig direkt, men det är den slutsats man kan dra av att David Cameron meddelade att det finns 70.000 moderata rebeller i Syrien. Premiärministern blev av flera parlamentariker – däribland en rad partikamrater – uppmanad att fördjupa sig om siffran.

Något som Cameron uppenbarligen inte har ansett som nödvändigt. Det har däremot Syrienkännaren Charles Lister, som forskar för Brookings Doha Center i Qatar. I centrets styrelse sitter bl.a. Qatars f.d premiär- och utrikesminister Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, Madeline Albright och Zbigniew Brzezinski. Shejken från Qatar – som också kallas för ”HDJ” (Hamad bin Jassim bin Jaber al Thani, översättarens anm.) – är känd för sin ledande roll i en korruptionsskandal som rörde vapenhandel för sex miljarder kronor.

Dessutom anses han vara en av huvudmännen bakom Qatars aktivistiska utrikespolitik och generösa stöd till islamistiska rebellgrupper i Syrien och Libyen. USA:s f.d utrikesminister och FN-ambassadör Madeline Albright är känd och beryktad i Mellanöstern för sitt uttalande i ”CBS 60 Minutes” om att det var ett ”rättvist pris”  för USA:s Irakpolitik att en halv miljon irakiska barn miste livet. Den polskfödde Zbigniew Brzezinski utmärkte sig framförallt som säkerhetspolitisk rådgivare under USA:s president Jimmy Carter från 1977 till 1981.

Det var under den perioden som USA, Saudiarabien och Pakistan gav massivt stöd till jihadisterna i Afghanistan. Det gällde kampen mot Sovjetunionen, så då var allt tillåtet, menade man. Charles Lister har följt Syriens uppror sedan begynnelsen, och i en krönika i det konservativa brittiska veckomagasinet The Spectator kom han David Cameron till hjälp. I krönikan försöker Charles Lister göra en lista över de rebellgrupper som kan betecknas som moderata. 

Vi får visserligen inte veta hur Lister definierar ordet ”moderata”. Och vem är det egentligen som de är moderata i förhållande till? Om det är i förhållande till ISIS får det sägas finnas tämligen stort utrymme för moderation. Men det håller Lister för sig själv. Det är dessutom värt att notera att Lister, liksom många andra, använder det elastiska begreppet ”moderat” istället för mer exakta termer som t.ex. sekulär, demokratisk, liberal eller socialistisk. Saken är nog den att det här är tal om olika nyanser av salafistisk islamism, vilken det under de flesta omständigheter är svårt att hitta något moderat, kompromissökande eller försiktigt med.

Det intressanta inträffar när vi dyker ner i vilka man egentligen räknar upp som goda exempel på moderata rebeller. Som några av de mest prominenta exmeplen nämner han Ahrar al-Sham och Jaish al-Islam. De sistnämnda anses vara en av de starkaste rebellgrupperna i området runt Damaskus. Men de är samtidigt kända för att använda tillfångatagna soldater och civila som mänskliga sköldar. Syriska Människorättsobservatoriet, som absolut inte kan beskyllas för regimsympatier, har visat att gruppen har placerat tillfångatagna civila – även hela familjer – i stålburar, som de har placerat på offentliga platser för att undvika att regimen ska bomba just det området.

Denna grupp har valt ut sin mänskliga sköld efter sekteristiska principer – framförallt har det varit medlemmar av den alawitiska minoriteten som har stått i skottlinjen. Gruppen stöds av Saudiarabien och Turkiet och leds av Zahran Alloush, som öppet argumenterar för att ”rensa” Damaskus på minoritetsgrupper och ”kättare” som alawiter och shiamuslimer. Moderat? Kanske om man använder ISIS som måttstock.

Det något barocka i situationens dynamik är att Zahran Alloush tills 2011 satt fängslad i Damaskus beryktade Zednaya-fängelse. Han blev släppt på fri fot som del av en generell amnesti, som av de flesta analytiker anses ha varit ett avgörande led i Assadregimens strategiska manöver, vilken hade till avsikt att förvandla de folkliga protesterna till ett väpnat uppror under jihadistiska fanor. Till detta syfte passade den ”moderate” Alloush perfekt.

En annan av de grupper som Charles Lister räknar in i det moderata lägret, är som nämnts Ahrar al-Sham. Det är ganska känt att organisationen har ett systematiskt och tätt samarbete med al-Nusrafronten, som är al-Qaidas officiella gren i Syrien. Det vet Charles Lister (och förmodligen också David Cameron) naturligtvis, men det är vanligtvis inte något man skryter med. Men organisationen stöttas av Qatar, som betalar Charles Listers lön och huserar det center där han forskar. Dessutom pekar upplysningar från den tyska underrättelsetjänsten, som har återgivits av tidningen Die Welt, på att Ahrar al-Sham har fått vapen från Turkiet.

En tredje av Cameron och Listers moderata grupper är den Aleppo-baserade Faylaq al-Sham (Syrien-legionen). Den tillhör absolut den ”mjukare” delen av listans kategorier av islamism. Men den är fortfarande tillsammans med Al-Nusrafronten och Ahrar al-Sham del av paraplyorganisationen Jaish al-Fatah. Så vi pratar alltså återigen om en av al-Qaidas fasta samarbetspartners. Och så skulle man kunna fortsätta.

Den numerärt starkaste gruppen på listan är Fria Syriska Arméns Sydliga Front. Det är en organisation som har rötter i upprorets tidiga dagar, när organisationens kärna deserterade från den reguljära syriska armén. Organisationen stöttas aktivt av CIA och har sitt högkvarter i Jordaniens huvudstad Amman. I november 2014 ingick organisationen en allians med Al-Nusra-fronten.

Här ser vi alltså återigen att skiljelinjerna mellan de ”moderata rebellerna” och de mest extrema jihadisterna är – för att nu uttrycka det milt – ganska flytande. I de områden som Sydliga Fronten kontrollerar praktiseras en blandning av islamisk lag, stamlagstiftning och lokala sedvänjor. Om det är moderat i förhållande till något, skulle detta ”andra” vara Saudiarabien eller något liknande.

Syriens rebellgrupper är väldigt olikartade, och många har bara en lokal eller stambaserad agenda. Liksom man ser i andra etniska/religiösa/sekteristiska konflikter, känner många sig pressade att söka skydd hos ”sina egna” i ett samhälle som tidigare har varit blandat och präglat av mångfald. Därför är det farligt att dra alla rebellerna över en kam.

Det skulle vara oseriöst att hävda att de allesamman är jihadister. Även bland ISIS soldater finns det många som inte så mycket kämpar för domedagsteorier som för så världsliga ting som personlig vinning och prestige, samt för det mer vaga begreppet ”värdighet” för sunnimuslimerna. Men liksom det inte är rimligt att kalla alla rebellerna för jihadister, är det absolut inte rimligt att kalla alla grupper som inte kommer direkt från Al-Qaidatraditionen för moderata. Moderata i förhållande till vad?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: