Valet i Spanien: upp till bevis för vänstern


12348041_534170613406349_7368696326783762742_nPodemos fyllde arenan Caja Magica i Madrid.

På söndag är det val i Spanien. Valkampanjen har präglats av ett ”four horse race” mellan de gamla maktpartierna Partido Popular (traditionell höger) och PSOE (sossar) respektive uppstickarna Podemos (vänsterpopulister) och Ciudadanos (”mitten-populister”). I dagsläget leder Partido Popular på 26% före PSOE på 21%, medan Podemos rycker fram till 20% och Ciudadanos sackar efter med sina 15%.

Det har varit en bra valkampanj för Podemos, som återtagit en del av den mark de förlorat under det senaste året av mediedrev, interna konflikter och politiska reträtter. Mottot för kampanjen har varit ”Comeback”, och man märker att de lilafärgade vänsterpopulisterna är i sitt esse när de får möjlighet att piska igång entusiasmen med brandtal och massmöten. Ett viktigt ögonblick var också när Pablo Iglesias i sina slutord i den stora valdebatten uppmanade folk att inte glömma korruptionsskandalerna, nedskärningarna och de sociala rörelsernas kamp.

Bortom rampljuset har Izquierda Unidas de-facto-ledare Alberto Garzón, som faktiskt är betydligt mer populär än Pablo Iglesias, fört en väldigt livlig valkampanj. I flera städer har tusentals fyllt sporthallar för att se honom dundra på med sitt budskap om att det behövs en vänster som inte skräder med orden eller darrar på manschetten inför de mäktiga. När Podemos har backat från kraven på en helt ny konstitution, socialisering av strategiska delar av ekonomin och utträde ur NATO har Garzón försökt fylla det tomrummet.

 Alberto Garzón talar inför hundratals personer som inte lyckades få plats på valmötet i Madrid.

Det har fått ett starkt genomslag på gatorna och i de sociala medierna, men inte i de traditionella medierna eller opinionsmätningarna. Bara runt 4% spås lägga sin röst på Izquierda Unidas front ”Unidad Popular”, men många av Podemos och PSOE:s väljare har ett gott öga till Garzón och de flesta hade nog helst sett att vänstern gått fram i enad front i hela landet. Om man lägger ihop Podemos och Izquierda Unidas opinionssiffror kan man ana att en enad vänster hade haft goda möjligheter att bli största parti, som i Madrid och Barcelona tidigare i år. Åsynen av Pablo Iglesias sida vid sida med Barcelonas borgmästare Ada Colau och Alberto Garzón hade definitivt väckt stor entusiasm, särskilt som de hade haft ett ännu mer kompakt stöd från de sociala rörelserna.

Det är svårt att förutspå vad för regering Spanien får efter det här valet. De enda två partier som skulle kunna bilda majoritet om det var val idag är PP och PSOE, men det känns som en väldigt osannolik konstellation. De två mest logiska regeringskonstellationerna vore PP-Ciudadanos eller PSOE-Podemos, men de lär inte uppnå majoritet i parlamentet. Möjligen att en bred och bräcklig koalition bestående av PSOE, Podemos och Ciudadanos skulle kunna bildas, men ingen konstellation känns riktigt rimlig som det ser ut nu. Även om skillnaderna är små i procent kan det bli viktigt vilken av de två konstellationerna PP-Ciudadanos eller PSOE-Podemos som får flest röster, och om Podemos t.ex. blir andra eller fjärde största parti. Det lär också öka tendensen till att folk drar sig för att rösta på Unidad Popular, särskilt eftersom det spanska valsystemet straffar små partier.

Tiden efter valet kommer hur som helst säkerligen bli dramatisk, i värsta fall med en tämligen svag högerregering utmanad av en stark vänster i parlamentet och kraftfulla sociala rörelser som pressar på. Och om Podemos inträder i en regering kommer många saker att ställas på sin spets. Hur de agerar antingen i regering eller i opposition kan få drastiska följder i form av intensiva mediedrev, uppslitande interna konflikter och skärpt klasskamp. Nu är det upp till bevis.

Erik Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: