Radikalisering och instabilitet – Katalonien och Spanien mot nyval?


567ffd910476a.r_1451253432210.0-51-800-463Bild från CUP:s extrakongress i helgen.

Igår höll de katalanska vänsterseparatisterna CUP (Folkliga Enhetskandidaturerna) en jättelik extrakongress med 3000 deltagare för att diskutera om de skulle ge sitt stöd till Artur Mas, ledaren för den del av den katalanska borgarklassen som blev separatister i samband med krisen för kapitalismen. CUP är ett radikalt socialistiskt parti med frihetlig touch, och fick 8% i det katalanska parlamentsvalet nyligen. Därmed hamnade de i vågmästarställning i Kataloniens parlament.

De som argumenterade för att ge stöd till Mas som president menade att det var nödvändigt för att processen mot katalansk självständighet ska fortsätta. De som argumenterade emot menade å andra sidan att man inte som vänsterparti kan stödja en högerpolitiker som har gjort sig känd för nedskärningar, privatiseringar och korruption.

Enkelt uttryckt: om det ställs på sin spets, vad är allra viktigast, det nationella självbestämmandet eller klasskampen? Slutresultatet blev 1515 röster för och 1515 röster emot (!). Ett nytt möte ska nu hållas 2 januari mellan CUP:s politiska råd och parlamentsgrupp för att besluta om vägen framåt. Under tiden hänger den katalanska regeringen på en skör tråd.

Meanwhile in Spain verkar ingen vilja bilda regering med någon annan. PSOE avvisar en koalition med PP, men säger också skarpt nej till en folkomröstning om Kataloniens relation till Spanien – ett krav som Podemos har fört fram på riksnivån. Podemos har presenterat ett fempunktsprogram för att lösa den sociala krisen, som bl.a. innehåller stopp för vräkningar, skuldavskrivning, maxtaxa på mediciner och subventionerade priser på el, gas och vatten för fattiga familjer.

RUEDA DE PRENSA DE PABLO IGLESIAS

Pablo Iglesias möter medierna efter valnatten.

Den kanske största svårigheten för att bilda en regering baserad på PSOE och Podemos handlar om Kataloniens rätt att bestämma sitt eget öde. Medan Podemos försvarar den rätten (även om de på riksplanet önskar att Katalonien blir kvar i Spanien) vill PSOE framstå som ansvarsfulla statsmän som inte äventyrar Spaniens sammanhållning. Och vilka är de då beroende av för att kunna regera? De katalanska separatisterna…

Samtidigt pressas de vänsterifrån av partiets vänsterriktning Izquierda Socialista, vilket bidrar till att en koalition med Partido Popular är svår att föreställa sig utan en stor intern strid. Kanske kan det rentav bli så att det slutar med nyval både i Katalonien och Spanien. Det gamla har ännu inte dött och det nya har ännu inte fötts. Därför ser fortsatt instabilitet ut att stå på dagordningen. Om de radikala krafterna spelar sina kort rätt kan det också leda till en djupgående samhällsförändring.

Erik Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: