Så kan vänstern vända vinden


Ett vanligt argument mot att tillåta folk att gå ihop i åsiktsströmningar i Vänsterpartifamiljen är att det skulle leda till för mycket diskussioner. Istället borde vi vara ute på gator och torg. En lite elak tolkning är att det betyder ”vi borde inte tänka så mycket, utan fokusera på att göra”. I ett läge där vänstern i vissa delar av Europa har gått framåt med stormsteg medan reaktionära krafter går fram lika obönhörligt i andra, i ett läge där vi står och stampar runt 6-7% medan SD och deras agenda totaldominerar debatten, tror jag att en livlig idédebatt är livsnödvändig.

Idag står vänstern inför en rad ödesfrågor. Samhället dras isär av ojämlikhet och segregation. Krig tvingar folk på flykt, vilket ställer oss inför nya utmaningar. Arbetsgivarsidan kräver lönestopp och sänkta ingångslöner. Etablissemanget insisterar på att ladorna är tomma samtidigt som storföretagen gör mångmiljardvinster.

Tyvärr har vi varit oförmögna att motverka den här utvecklingen och sätta våra egna alternativ på dagordningen. Jag tror att många av oss, oavsett vad vi tycker om att tillåta åsiktsströmningar, delar en känsla av frustration och ett behov av att hitta vägar som leder framåt. Så jag tycker inte att vi ska frukta idé- och strategidebatten, utan tvärtom se den som en nödvändighet för att kunna beväpna folk med framtidstro.

Självklart ska vi agera, men vi behöver också ha en tydlig bild av vad vi gör och varför. Och om det vi gör inte leder framåt bör vi utvärdera om det finns något vi kan göra annorlunda. För att finna den bästa vägen framåt behöver vi vara många som bidrar – gräsrötter, fackligt aktiva, kvinnojoursaktivister, parlamentariker, forskare, tankesmedjor och åsiktsströmningar. Och om vi ska kunna vända vinden måste vi kämpa tillsammans.
Erik Andersson
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: